torstai 18. syyskuuta 2014

JKartta on täällä! (in finnish)

This is - I think - mostly of interest to Finnish people so this time I'm writing in Finnish. In short, I feel that I can now release the map app I've been working on. Since the material covered is Finland and the app itself is in Finnish I expect that it isn't that interesting for people elsewhere -- unless I get around to implementing OpenStreetMap support some day.

Ja sitten itse asia suomeksi.


Ainakin minulle Jolla-puhelimessa suurimpia ongelmia on ollut kunnon maastokarttaohjelman puute. Käsittääkseni ainakin toisen näistä toisilla alustoilla olevista saisi toimimaan kikkailulla kolmannen osapuolen kauppojen kanssa, mutta siihen ei huvittanut lähteä joten päätin sitten noin oman huvin ja hyödyn vuoksi (jos ei muuta niin tulipa opeteltua Qt:n ja QML:n käyttöä) askarrella Jollalle natiiviapplikaation.

Alun perin lähtökohtana oli Maanmittauslaitoksen avoin aineisto, mutta kun harrastuksiin kuuluu mm. metsästys ja metsänhoito, avoimeen aineistoon liittyi iso paha puute - rajatiedot. Niitä ei ole saatavissa avoimessa aineistossa vaan ne täytyy lisensoida mikä tietysti kustantaa jonkin verran.

Näinpä päätin sitten tehdä ohjelmasta saman tien laajempaan jakeluun soveltuvan, missä tietysti pienenä hankaluutena on jakelu - Jollan app store ei toistaiseksi ainakaan tue maksullisia ohjelmia. Joten vaihtoehdoksi ei oikein jää kuin hoitaa tuo puoli itse toistaiseksi, ja miettiä asiaa uudestaan sitten kun tilanne virallisen kaupan osalta muuttuu.

Nyt ohjelma (mielikuvituksellisesti nimettynä JKartta) on sitten siinä kunnossa että uskallan tuota tarjota rajallisesti koekäyttöön, oman palvelimen kautta toimitettuna ja pykälää verran tavallista app storea vaikeammin laskutettuna (käytännössä pankkisiirrolla).

Sitten esimerkkikuvaa ohjelmasta. Tässä on käytössä ohjelman oletusasetuksena oleva 1:20000 mittakaava, jolloin puhelimen ruudulle mahtuu noin 1050x1900 metriä karttaa. Alareunan tummennetulle alueelle tulevat viestit (ja jos mitään näytettävää ei siellä ole, ei ole tummennustakaan), ja tässä punainen pallo kertoo myös että GPS:llä saatu sijainti on ruudun ulkopuolella; palloa koskettamalla kartta keskitetään nykyiseen sijaintiin.
Harmaa "merkki" keskellä ruutua on talletettu huomiopiste. Huomiopisteet voi (tällä hetkellä) lisätä vain käsin, joko ruudulla näkyvään kohtaan tai koordinaattien perusteella jonnekin toisaalle. GPX-importti ei olisi iso työ (nykyinen toteutus osaa jo kuljetun matkan mittauksen ja reitin näytön; se osaisi periaattessa näyttää jo talletetut reititkin mutta reittien talletus/lataus vielä puuttuu) mutta nämä joutuvat vielä vähän odottamaan.




Alla on käytössä mittakaava 1:10000, ruudulla näkyy tällöin n. 530x950 metriä (tarkat lukemat pitäisi tarkistaa ja laskea taulukoista, nämä mitat ovat kuitenkin "tarpeeksi lähellä"). Olen omalta osaltani todennut että tuo 1:20k mittakaava on yleensä maastossa käyttökelpoisin.


Ohjelman hinta koostuu suoraan ladatuista karttaruuduista - ruudulle mahtuu hiukan tilanteesta riippuen enimmillään 15 kappaletta (joista osa ei tietenkään näy kokonaan). Ensimäisen kerran käynnistettäessä ohjelma lataa vain näytön keskimäisen ruudun automaatisesti mutta tämän asetuksen voi halutessaan muuttaa, joko 1x1, 3x3 tai kaikki näytöllä vähänkään olevat ruudut. Ladatut ruudut tietysti säilyvät puhelimen muistissa jotta niitä ei tarvitse ladata enää uudestaan.

Ja vielä esimerkki tapauksesta jossa vain kolme karttaruutua on ladattuna. Näinkin ohjelmaa voi käyttää mutta rajallinen kartan näkyvyys tekee navigoinnin (maamerkkien vertaamisen) vaikeammaksi. Tästä näkee myös hyvin yhden karttaruudun koon; nämäkin siis 1:20000 mittakaavalla jossa yhden karttaruudun alue on n. 250x250 metriä.

Tällä hetkellä hinnaksi asettuu 20€ (sis ALV 24%) per 200 karttaruutua. Vaikka ohjelmaan luultavasti tulee lisäominaisuuksia jatkossa (kompassi, GPX-import yms yms), jo ostetut ruudut eivät katoa.
Käyttäjätunnuksia (sekä tietysti itse ohjelmaa) ja lisätietoja voi kysyä esim. sähköpostilla; toni piste rasanen at trippi piste fi .


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti